top of page

שימור פוריות – קצת על החוויה שלי ומידע כללי לאלו המעוניינות להקפיא ביציות

  • תמונת הסופר/ת: גלית ניצן
    גלית ניצן
  • 24 בינו׳ 2022
  • זמן קריאה 4 דקות

לפני חצי שנה חגגתי 38 וכמו בכל יומולדת בשנים האחרונות, הרהורים על החיים החלו לנקר. אני רווקה (כרגע) ללא ילדים והשעון הביולוגי מתקתק לו- הרצון להיות אמא רק הולך ומתגבר. אז לרגל יום הולדתי, החלטתי שאני לא טומנת את ראשי בחול והפעם אעשה לעצמי מעין רשת ביטחון להגשמת האימהות, החלטתי לעשות שימור פוריות.


מה זה שימור פוריות?

תהליך שימור פוריות הוא תהליך של שאיבת ביציות והקפאתן. ההליך מתבצע ביחידות להפריה חוץ גופית (IVF) שקיבלו אישור ממשרד הבריאות. לאחר השאיבה הביציות מוקפאות לתקופה של חמש שנים עם אפשרות להארכה בתום התקופה. הרבה נשים לא יודעות, אבל שימור פוריות ניתן לעשות עד גיל 41. כמו כן, חשוב לציין כי בארץ, שימור פוריות לרווקות- אינו מסובסד. עלות השימור יכולה לנוע בין אלפי לעשרות אלפי שקלים, בהתאם לתנאי קופת החולים בה את מבוטחת.

*בהקשר זה חשוב לציין כי מטופלות נשואות שעוברות IVF לצורך הפרייה ולידה- מסובסדות באופן מלא, כולי תקווה שבעתיד כולן יוכלו לממש את זכותן והמצב המשפחתי לא יהווה מכשול עבור רווקות המבקשות לשמר את פוריותן. כמו כן- חשוב לציין כי הקפאת ביציות או הריון אינה מבטיחה בהכרח הריון או לידה.


קצת על התהליך

תהליך השימור מתחיל אצל רופא פריון או גניקולוג אשר מפנה אותך למספר בדיקות, לאחר מכן- רופא הפריון מעביר למטופלת פרוטוקול הזרקת הורמונים. לאחר כשבוע עד עשרה ימים (בפרוטוקול סטנדרטי), מתבצעת השאיבה, תחת הרדמה, בבית חולים. בהקשר זה חשוב לציין שבארץ ניתן לשאוב עד 20 ביציות, בכמה סבבי טיפולים שמצבכם הרפואי (ולצערי, גם הכלכלי) מאפשר.


החוויה שלי

התחנה הראשונה שלי היתה אצל רופא פריון ד"ר ערן הורוביץ מטעם קופת חולים מכבי. בפגישה הוא הסביר לי על התהליך


התחנה השנייה לתהליך הייתה בדיקות כלליות.

לפני שמתחילים את התהליך צריך לבצע מספר בדיקות: בדיקת דם ושתן, בדיקת שד, אולטרסאונד ובדיקת פאפ. לקראת הבדיקות אני ממליצה לכן לקרוא טוב את הוראות ההכנה לבדיקות מכיוון שאת חלקן צריכים לבצע בימים מסוימים או בשעות מסוימות.


התחנה השלישית היתה שוב אצל רופא הפיריון.

לאחר שסיימתי את הבדיקות חזרתי אל רופא הפריון עם התוצאות. לשמחתי הן היו תקינות ועברנו לדבר על השלב הבא- פרוטוקול הזרקת ההורמונים לפני השאיבה עצמה. השלב הזה מתחיל ביום השני לווסת. הרופא צייד אותי במרשמים לכל הזריקות שאצטרך במהלך ההליך, ומכאן התחלתי את השלב ממנו הכי חששתי (ואני מאמינה שעוד רבות כמוני).


למה הורמונים?

למי שלא יודעת, שלב הזרקת ההורמונים הוא שלב הכרחי בתהליך. הזרקת ההורמונים נועדה לגרות את השחלות על מנת שהן יוכלו לסייע להן לגייס מספר זקיקים/ביציות במקביל. ההורמונים שמזריקים הם תמיד הורמונים שכבר מצויים בגוף שלנו, רק שבטיפול אנו מגבירים באופן משמעותי את הכמות שלהם, כך שנוכל למקסם את הייצור של הזקיקים והביציות ובשאיפה, לשאוב כמה שיותר.


התחנה הרביעית – פתיחת תיק והדרכת אחיות

בזמן שחיכיתי לווסת להגיע פתחתי תיק במדיקל סנטר בהרצליה, בית החולים שבו הרופא שלי מבצע את תהליך ולשם הופניתי. רוב בתי החולים הפרטיים דורשים תשלום על שני סבבים מראש, לעומת זאת במדיקל סנטר יש לך את האפשרות לבחור לשלם על סבב אחד או שניים. ישנה הנחה מסויימת בתשלום על שני סבבים.


לאחר פתיחת התיק יצרה עימי קשר אחות המרפאה וקבעה לי תור להדרכת אחות. ההדרכה התקיימה טלפונית וכללה הסבר מפורט על התהליך, איך מזריקים, מתי וכו'. בנוסף קיבלתי מהם למייל סרטוני הדרכה להזרקות ההורמונים השונים.



תהליך ההזרקות

ביום השני לווסת הגעתי למדיקל סנטר למעקב זקיקים שכולל בדיקות דם ובדיקת אולטרסאונד וגינלית (מעקב זקיקים מתבצע אחת לכמה ימים לאורך התהליך על מנת לבדוק את ההתקדמות של היווצרות זקיקים והכמות שלהם). באותו היום קיבלתי את פרוטוקול ההזרקות הראשון שלי.


מיותר לציין שהייתי נרגשת ובלחץ בו זמנית. חשוב לדאוג שיהיו לך את כל התרופות (ההורמונים) בזמן מאחר ומומלץ להזריק באותה שעה כל יום. לא בכל בית מרקחת יש את התרופות הנדרשות ולכן חשוב לברר מראש איפה ניתן להשיג ואם יש להם מספיק במלאי.


בערב ההזרקה הראשון הייתי מאוד נסערת. ההמלצה היא להזריק לעצמך את ההורמונים אבל אני לא הייתי מסוגלת וביקשתי מחברה שתעזור לי בזה וכמו חברה אמיתית היא התגייסה לתפקיד באהבה ובתמיכה גדולה. את הזריקות מזריקים לבטן התחתונה ובעוד שהמחט אכן דקה ובקושי מרגישים אותה- את החומר המוזרק כן הרגשתי. התחושה היא תחושה של צריבה קלה שאותה אפשר למנוע אם דואגים שההורמונים יהיו בטמפרטורת החדר בעת ההזרקה (אני הוצאתי את התרופות מהמקרר חצי שעה לפני ההזרקה) ואם שמים קרח על האזור לפני ההזרקה.


אחרי כמה ימים שחברה עזרה לי בהזרקות, היא עודדה אותי לנסות להזריק בעצמי. אני מודה שחששתי אבל המחסום הוא נטו בראש. ברגע ששיחררתי מהמחשבות הצלחתי להזריק לעצמי וראיתי שהשד לא כזה נורא. להיפך, כשאת מזריקה לעצמך יש לך יותר שליטה וזה פחות כואב.

תהליך ההזרקות אצלי לקח 9 ימים, כאשר בכל כמה ימים הייתי חוזרת למעקב זקיקים ומקבלת את פרוטוקול ההזרקות הבא. בפרוטוקול האחרון קיבלתי הנחיות להזרקות לפני שאיבה ותאריך + שעה לשאיבה. חשוב לציין שאת הזריקות האחרונות מזריקים 36 שע' בדיוק לפני השאיבה. זה אומר שזה יכול להיות גם בשעות לילה מאוחרות, אצלי הזריקה האחרונה היתה בשעה 2:00 לפנות בוקר. ולשמחתי כבר תרגלתי להזריק לעצמי ולא הייתי צריכה להטריח אף אחד.

השאיבה

לשאיבה יש להגיע שעה וחצי לפני השעה הקבועה- אחרי צום של 6 שעות. הגעתי בליווי של אימי ואחותי שתמכו בי לאורך כל הדרך. השאיבה בוצעה תחת הרדמה מלאה ולקחה בסביבות ה-20 דק'. אחרי השאיבה נשארתי בחדר התאוששות זמן מה עד השיחרור.

לאחר השאיבה

בימים שלאחר השאיבה היתה לי תחושת אי נוחות בבטחן התחתונה. היא היתה נפוחה וסבלתי מכאבים קלים ועצירות. לא ידעתי שגירוי יתר של השחלות יכול ליצור ספיחת נוזלים בזקיקים ולגרום לתסמינים שהיו לי. לכן חשוב מאוד לשתות המון אחרי התהליך.


לסיום, מילה על הקפאת עוברים

בסבב הראשון שלי הקפאתי רק ביציות אך חשוב לי לשתף אתכן בהמלצת רופא הפיריון. הרופא המליץ לי על האופציה של הקפאת עוברים (מתרומת זרע). הוא הסביר שבהקפאת עוברים אפשר ממש להבין את איכות הביצית (כי מפרים אותה) ואמר שעוברים שורדים יותר טוב את ההקפאה ואיכותם נשמרת לתקופה ארוכה יותר. אני מודה שהרעיון להקפיא עוברים הלחיץ אותי ולא הייתי בשלה לכך, לכן ביקשתי שבסבב הראשון נעשה רק הקפאת ביציות.


עברו מספר חודשים מאז השאיבה והיום אני מוצאת את עצמי מהרהרת ברעיון של הקפאת עוברים. אני רוצה שיהיה לי בעתיד את כל הסיכויים להיות אמא. לכן קבעתי תור נוסף לרופא הפריון כדי שנוכל לדבר על השלב הבא. המשך יבוא...



Comentarios


bottom of page